Розпочалася серія вебінарів про модернізацію систем централізованого теплопостачання в Україні

10 July 2020

Розпочалася серія вебінарів про модернізацію систем централізованого теплопостачання в Україні

9 липня в рамках проекту KeepWarm розпочалася серія онлайн подій щодо розвитку сектору централізованого теплопостачання в Україні. Перший вебінар був присвячений проектам модернізації систем централізованого теплопостачання у чотирьох українських містах, які беруть участь у проекті KeepWarm. Він був організований українським партнером проекту ТОВ КТ-Енергія і залучив 18 учасників.

Кирило Томляк, директор ТОВ КТ-Енергія, привітав учасників та представив проект KeepWarm та серію вебінарів, запланованих на липень 2020 року.

Проект KeepWarm реалізується у 7 країнах і багато викликів для сектору централізованого теплопостачання, на диво, є спільними для усього регіону Східної Європи, включаючи надмірну потужність систем централізованого теплопостачання, скорочення попиту на теплову енергію, домінування викопних видів палива, низьку ефективність та високу вартість енергії. Зміна клімату посилює багато із цих викликів та підкреслює потребу у заходах із модернізації”, - відзначив Кирило Томляк під час вступної презентації.

Кирило Томляк наголосив, що концепція ефективного централізованого теплопостачання, визначена у директиві ЄС з енергоефективності, має стати керівним принципом майбутнього розвитку систем централізованого теплопостачання українських міст.

Максим Жук, керівник департаменту стратегічного розвитку та впровадження кредитних і інвестиційних проектів КП Житомиртеплокомуненерго, презентував проекти модернізації, які реалізуються за підтримки ЄБРР та SECO, включаючи будівництво когенераційної установки на біомасі з використанням технології ORC, модернізацію котельнь та заміну трубопроводів.

Система централізованого теплопостачання м. Житомир здійснює значні інвестиції в енергоефективність та перехід на відновлювані джерела енергії, що дозволить суттєво скоротити викиди парникових газів за рахунок зменшення споживання природного газу на 15 млн м3 та споживання електроенергії на 23.5 млн кВт∙год. Пандемія COVID-19 мала певний вплив на графік реалізації проектів через зменшення доходів місцевих бюджетів та переспрямування фінансових ресурсів на підтримку систем охорони здоров’я міст. Тим не менш, роботи продовжуються та завершення усіх ключових проектів очікується у 2021 році”, - прокоментував Максим Жук.

Богдан Мисків, заступник директора КПТМ Тернопільміськтеплокомуненерго, описав поточні та заплановані проекти модернізації та виклики, з якими стикається підприємство при плануванні переходу на відновлювані джерела енергії.

Вартість палива є основною частиною собівартості теплової енергії. Зменшення ціни природного газу у поєднанні із високими цінами на біомасу є значним викликом для проектів з енергетичного використання біомаси, які ми уже реалізуємо або плануємо. На даний час ми були змушені відкласти тестування модернізованого котла, що був переведений з природного газу на біомасу, через високу вартість пеллет, які необхідні для тестування. Разом з тим, підприємство продовжує реалізовувати концепцію розвитку спрямовану на скорочення витрат населення на теплопостачання за рахунок підвищення енергоефективності та забезпечення можливості керувати обсягами споживання”, - заявив Богдан Мисків.

Ольга Адамовська, керівниця виробничо-технічного відділу КП Південно-західні теплові мережі у м. Хмельницький, представила історію підприємства та охарактеризувала поточну діяльність, акцентуючи увагу на запланованих проектах модернізації.

Ми нещодавно завершили будівництво третьої когенераційної установки на природному газі і наразі повністю забезпечуємо свої потреби в електричній енергії власним виробництвом. Підприємство також планує подальші проекти модернізації, приділяючи особливу увагу комплексним заходам із централізацією генеруючих потужностей, заміною трубопроводів, встановленням нового насосного обладнання та теплообмінників. Крім того, місто Хмельницький працює над розробкою удосконаленої системи поводження з відходами, і підприємство вивчає можливість використання RDF палива з твердих побутових відходів для виробництва теплової енергії”, - відзначила Ольга Адамовська.

Ірина Дівінська, начальниця служби нових приєднань та розвитку КП БМР Білоцерківтепломережа, описала проекти з модернізації для підвищення енергетичної безпеки міста.

Близько третини споживачів системи централізованого теплопостачання отримують тепло від приватної ТЕЦ, яка поєднана із системою розподілу 8 км трубопроводом великого діаметру, що був збідований майже 50 років тому. Зношення трубопроводу призвело до високих втрат теплової енергії та ризиків переривання постачання теплоносія. Місто знаходиться у пошуку можливостей фінансування для заміни трубопроводу із встановленням попередньо-ізольованих труб меншого діаметру, аби суттєво покращити показники енергетичної ефективності та енергетичної безпеки теплопостачання”, - підкреслила Ірина Дівінська.

Наступний вебінар буде присвячено кращим практикам модернізації систем централізованого теплопостачання, зеленому курсу та кліматичній політиці і буде проведено 16 липня.

Inspire Event 1 in Ukraine by "KT-Energy LLC"