Virtualni studijski posjeti predstavljaju osam projekata modernizacije CTS

14 September 2020

Virtualni studijski posjeti predstavljaju osam projekata modernizacije CTS

Prilagođavajući se na novonastalu situaciju po pitanju COVID-19 i ukidanju svih fizičkih sastanaka u, dana 10.09.2020. održao se virtualni sastanak putem Microsoft Teams platforme u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, VINČA instituta i Zavod energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in koroško (KSSENA) iz Velenja pod nazivom Regionalni studijski posjeti. Organizirani sastanak zamjena je za prethodno planirane fizičke sastanke u sve tri zemlje koji su se trebali održati u sklopu projekta (nacionalne konferencije toplinarstva). Na ovaj način okupljeni su, uz partnere projekta, i predstavnici svih toplana u ove tri zemlje koji svojim pilot projektima potiču energetsku tranziciju, implementaciju novih rješenja i zelenih tehnologija te pozitivnu promjenu.

Prvi dio sastanka pripao je generalnom pregledu trenutnog stanja u sustavima daljinskog grijanja Hrvatske, Srbije i Slovenije s naglaskom na trenutno zakonodavstvo i buduće obaveze poput podizanja energetske učinkovitosti, integraciji obnovljivih izvora energije, podizanju transparentnosti i poboljšavanju generalne komunikacije između predstavnika toplana i lokalne/regionalne/nacionalne vlasti. Cilj ovog dijela bio je razgovor o glavnim problemima u sektoru toplinarstva potičući prijenos znanja i razgovor o mogućim rješenjima u pravnom pogledu.

Drugi tj. glavni dio sastanka pripao je „twinning“ aktivnostima kroz KeepWarm projekt s ciljem ostvarivanja suradnje prethodno odabranih parova. Sustavi daljinskog grijanja koji sudjeluju u projektu su detaljno predstavili trenutno stanje svojih postrojenja i planove koji će se pokušati ostvariti kroz KeepWarm projekt. Uz to, svi sustavi su detaljno predstavili sve svoje aktivnosti kao dobru podlogu za diskusiju koja je bila poticana od strane organizatora nakon predstavljanja svakog para:

  • Velika Gorica (HR) & Šabac (SRB)
  • Zaprešić (HR) & Nova Varos (SRB)
  • Ptuj (SLO) & Priboj (SRB)
  • Samobor (HR) & Velenje (SLO)

Kao rezultat sastanka, organizatori su zaprimili nekoliko zahtjeva predstavnika toplana za organizaciju dodatnih sastanaka između određenih sustava daljinskog grijanja kako bi se potaknula dodatna razmjena znanja po pitanju npr. korištenja sustava optimizacije, implementacije određenih tehnologija i ostvarivanju učinkovite komunikacije s krajnjim korisnicima.

Cijeli događaj možete pogledati ovdje, a prezentacije su dostupne ovdje.

Image by "ICLEI Europe"